İzmir Kuş Cenneti’nde nüfus patladı


İzmir Kuş Cenneti’ndeki koruma ve geliştirme çalışmaları hız kazanıp bölgeye tatlı su akışı sağlıklı hale getirilince sonuç da yüz güldürdü.Gediz Deltası veİzmirKörfezi’nin tamamında yapılan sayıma göre 2010 yılında 41 bin olan su kuşlarının sayısı, ikiye katlanarak bu yıl 86 bine ulaştı.

kuş cenneti


İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği, gönüllü uzman ve kuş gözlemcilerinin desteğiyle yapılan Gediz Deltası ve İzmir Körfezi Kış Ortası Su Kuşu Sayımı, bölgedeki kuş sayısının ikiye katlandığını ortaya koydu. 10 uzmanın katıldığı sayım, delta ve körfezin tamamında yapıldı. Gediz Deltası’nda 54 türden toplam 86 bin 341 su kuşu tespit edildi. 2010 yılında yapılan sayımda ise bu sayı 41 bin 32'ydi. Uzmanlar, artışın bölgenin koruma ve gelişme yönünde iyi bir şekilde ilerlediğini göstermesi açısından önem taşıdığını belirtiyor. Su kuşları arasında en yüksek sayıya, Gediz Deltası’nın sembol kuşu flamingolar ulaştı. Bu sene toplam 22 bin 676 flamingo sayıldı. Yüksek sayıda gözlenen diğer kuş türleri ise sırasıyla çamurcun (11 bin 633), kara karınlı kumkuşu (8 bin 256), kaşıkgaga (7 bin 230), gümüş martı (6 bin 771) ve karabaş martı (6 bin 198) oldu.

İzmir Kuş Cenneti’nde özellikle ördek türlerinde son yıllarda görülen artış, bu yıl da devam etti. Deltada 10 türden 30 bin civarında ördek sayıldı. Koruma ve Geliştirme Birliği’nde görevli biyolog Ömer Döndüren, 2004 yılından bu yana ördek sayısının arttığını belirterek, “Bu durum iyiye işaret, çünkü bölgeye sağlıklı bir şekilde tatlı su geliyor, dolayısıyla daha iyi beslenme olanağı buluyorlar. Geçmişte tatlı su alanları yaz aylarında kuruyordu.” dedi. Döndüren, bölgede koruma tedbirlerinin arttırılması sayesinde kaçak avcılığın da önlendiğini vurgulayarak, bu yıl görülen 30 bin ördeğin, alan için bir rekor olduğunu söyledi. Biyolog Döndüren, nesli tehdit altındaki türlerden tepeli pelikanların sayısınınsa bu sene 200-250 civarında tespit edildiğini belirterek, “Az gibi görünse de dünyadaki toplam sayılarına bakıldığında önemli bir oran. Burayı önemli kuş alanı statüsüne sokabilecek kadar ciddi bir rakam.” şeklinde konuştu.

Mavişehir’den Urla’ya kadar uzanan İzmir Körfezi kıyılarında yapılan sayımda ise toplam 9 bin 40 kuş belirlendi. Bunların büyük çoğunluğunu, karabaş martı ve gümüş martı oluşturdu. Kış ortası su kuşu sayımları, her yıl kuş hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak ile 15 Şubat arasında bütün Kuzey Yarımküre’deki sulak alanlarda yapılıyor. Bu sayede korumada öncelikli sulak alanlar ve kuş türleri belirlenebiliyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder